Your mind has an infinity of windows. Pick one. Join us @rewindowlapse.com

Πήγαινε στο παράθυρο. Τι βλέπεις; Κάνε reWindow. Πρόκειται για μια ιδέα -κι έναν όρο- που γεννήθηκε στις μέρες της Καραντίνας και πήρε σάρκα και οστά μέσα απο την εφαρμογή www.rewindowlapse.com Η σκέψη είναι απλή: Ας μοιραστούμε για πρώτη φορά τα όσα συμβαίνουν έξω απο τα σπίτια μας, και όχι μέσα σε αυτά. Το reWindow προσκαλεί όσους βρίσκονται έγκλειστοι στα σπίτια τους ανά τον κόσμο να ανταλλάξουν, σε πρώτο στάδιο, τη θέα απο τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους. Έτσι, το μονότονο του ενός μπορεί να γίνει το συναρπαστικό του άλλου και η βαρετή επανάληψη να οδηγήσει σε μια έκπληξη. Φαντάσου πως θα ήταν, εάν μπορούσες να ανοίξεις το παράθυρό σου και να ρίξεις μια κλεφτή ματιά σε έναν δρόμο στην Αθήνα αλλά και σε μια γωνιά στην Πάτρα και σε ένα σοκάκι στη Βαρκελώνη αλλά και σε μια λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

Photo by © Dimitra

Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο εγχείρημα, με ένα ατομικό, ένα κοινωνικό και ένα κοινωνιολογικό επίπεδο. Ο κάθε χρήστης καλείτε να ανεβάζει ια φωτογραφία την ημέρα απ΄ότι βλέπει ή επιλέγει να δει απο το παράθυρό του δημιουργώντας ένα «προσωπικό χρονικό» της περιόδου. Ο ανύπαρκτος στην πραγματικότητα όρος «reWindow» περιλαμβάνει το rewind και αυτό επειδή ο καθένας, στο τέλος του συναγερμού, θα μπορεί να ανατρέξει μέσω του timelapse του, στα όσα έβλεπε. Σε αυτά μπορεί να μην βλέπει τίποτα… μπορεί όμως να βλέει και πολλά.

Σε κοινωνικό επίπεδο, η εφαρμογή δημιουργεί ένα κανάλι συνδιαλλαγής ανάμεσα σε όσους είναι σε καραντίνα ανά τον κόσμο αλλά -αντίθετα με το απέραντο κι πολυμορφικό υλικό που ανταλλάσουν στα υπαρκτά μέσα κοινωνικής δικτύωσης- επικεντρώνεται σε ένα κι μόνο πράγμα, επιτρέποντας του να αποκτήσει και μεγαλύτερη δύναμη: ο καθένας δίνει και παίρνει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο παράθυρο στον έξω κόσμο.

Η τρίτη διάσταση αφορά στη μετά εγκλεισμό εποχή. Σκοπός είναι να φανεί το υλικό χρήσιμο για την ανάλυση και την ερμηνεία της περιόδου απο πλευράς διαμόρφωσης της κοινωνικής μνήμης. Γι αυτό εξάλλου ο χρήστης δίνει την συγκατάθεση του ώστε το υλκό να χρησιμοποιηθεί σε κοινωνιολογικά ή κι άλλου είδους πρότζεκτ με τέτοιο σκοπό (φυσικά με σεβασμό στους δημιουργούς και ιδιοκτήτες της κάθε φωτογραφίας με το όνομα που αυτοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν στην εγγραφή).

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή θα κλείσει μετά την καραντίνα. Ισως η φύση της να αλλάξει μετά, αυτό μένει να φανεί.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με σχεδόν μηδενικό budget απο την Μελίνα Χαριτάτου με την βοήθεια του προγραμματιστή Γιώργου Καφκιά

You may also like

Featured

Με όπλο ένα Roll On

Πολλές είναι οι συνέργειες των αιθέριων ελαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Featured