Η μέθοδος Feldenkrais είναι μία εναλλακτική θεραπεία η οποία μπορεί να επιδιορθώσει τις διαταραγμένες συνδέσεις μεταξύ του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου και του σώματος, βελτιώνοντας, έτσι, την ποιότητα της κίνησης και της ευεξίας. Συνολικά η μέθοδος μας βοηθά να βελτιώσουμε πολλές πλευρές της καθημερινότητάς μας, από το απλό περπάτημα, ή το κάθισμα, έως την απόδοσή μας σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες όπως τα σπορ και μας προσφέρει, επίσης, μεγαλύτερη άνεση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Το όνομά της προέρχεται από τον ιδρυτή της, Μοσέ Φελντενκράις, μηχανικό και φυσικό που για χρόνια εργάστηκε δίπλα στον Ζαν-Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί, κάτοχο μαζί με την σύζυγό του Ιρέν του Νόμπελ Χημείας το 1935 για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας.

Στην διάρκεια του πολέμου, ο Φελντενκράις μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και εργάστηκε στην έρευνα δημιουργώντας νέες πατέντες για την ηχοπλοήγηση (σόναρ). Ποδοσφαιριστής αρχικά, μετά από τραυματισμό στο γόνατο, ασχολήθηκε με το τζούντο και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της πρώτης ακαδημίας ζίου ζίτσου στη Γαλλία και μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη. Μετά τον πόλεμο εγκαθίσταται στο Τελ-Αβίβ και σύντομα ασχολείται μόνο με την μέθοδό του. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 γυρνάει την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική για να εκπαιδεύσει δασκάλους.

Παρ’ όλο που πολλοί παραδέχονται τα πρακτικά αποτελέσματά της, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες ώστε η μέθοδος Φελντενκράις να αξιολογηθεί πλήρως. Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που την εφαρμόζουν με ενθουσιασμό ενώ δεν έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την πρόκληση προβλημάτων από αυτήν.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα την μέθοδο Φελντενκράις ο καλύτερος τρόπος είναι να συμμετάσχουμε στο Feldenkrais® Awareness Summit που διοργανώνεται διαδικτυακά από την 1η ως τις 10 Μαΐου. Με σύνθημα «Κινήσου καλύτερα, Νιώσε καλύτερα», το δεκαήμερο αυτό event, καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεματολογίας από τα σπορ ως τις τεχνικές αναπνοής και από τους πόνους στη μέση ως το fitness. Διαλέξεις σεμινάρια και εργαστήρια για κάθε γούστο, αν θέλετε να πάρετε μια μικρή γεύση υπάρχουν πολλές από τις περσινές διαλέξεις στο Feldenkrais Awareness Summit 2019.

Η εγγραφή στην Σύνοδο για απλή παρακολούθηση είναι δωρεάν και δεν υπάρχει άλλη χρέωση, εκτός εάν θέλετε και τα bonus μαθήματα, το δικαίωμα να κατεβάσετε τα βίντεο, το βιβλίο σημειώσεων, τις απομαγνητοφωνήσεις κλπ. που θα πρέπει να πληρώσετε το «εισιτήριο». Προσοχή μόνο, τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη.

Αν χρειάζεστε και κάτι ακόμα για να πειστείτε δείτε το βίντεο για την σωστή θέση στο γραφείο από την Εριφύλλη, εκπαιδεύτρια Feldenkrais. «Για κάθε εκατοστό που γέρνουμε μπροστά το κεφάλι μας, το βάρος στη σπονδυλική μας στήλη αυξάνεται κατά περίπου δύο κιλά!»

Όρθιες!

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.