Πώς μπορούμε ν’ αναπαραστήσουμε την αντανάκλαση του σύμπαντος στο νερό; Το μουσείο σύγχρονης τέχνης Λουϊζιάνα στην Δανία παρουσίασε την ματιά της γιαπωνέζας καλλιτέχνιδας Yayoi Kusama μέσα από την έκθεση «Gleaming Lights of the Souls», δυστυχώς λίγο πριν κλείσει.

Η έκθεση στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του μουσείου σύγχρονης τέχνης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου το ταβάνι και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι εξ ολοκλήρου με καθρέφτες ενώ το πάτωμα αποτελείται από μια πισίνα γεμάτη νερό στο κέντρο της οποίας βρίσκεται μια πλατφόρμα όπου μπορεί κανείς να σταθεί και να θαυμάσει το έργο. Ο χώρος φωτίζεται από εκατό σφαιρικές λάμπες που αλλάζουν χρώμα, οι οποίες κρέμονται από το ταβάνι και αντανακλώνται στο νερό.

Αν και πλέον η Yayoi Kusama είναι μια επιτυχημένη καλλιτέχνιδα είχε μια δύσκολη πορεία στο χώρο της τέχνης και πάλεψε για να φτάσει στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Γεννημένη το 1929 στο Matsumoto της Ιαπωνίας και μεγαλωμένη σε μια αυστηρή οικογένεια άκουγε από νωρίς πως το να πετύχει μια γυναίκα ως καλλιτέχνης ήταν πρακτικά αδύνατο. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς της προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την απομακρύνουν από τη ζωγραφική -στην οποία αφιέρωνε πολλές ώρες της ημέρας- και να στρέψουν το ενδιαφέρον της στον έγγαμο βίο και την οικογένεια. Παρ ’όλα αυτά οι συντηρητικές τους απόψεις δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη νεαρή Yayoi να ασχοληθεί με την τέχνη και να εγκαταλείψει την Ιαπωνία το 1957 για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, η Kusama είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί, να ανταγωνιστεί και να επηρεάσει άλλους καλλιτέχνες προβάλλοντας τη δουλειά της η οποία επρόκειτο να την αναδείξει σε μια σπουδαία καλλιτέχνιδα στο χώρο της.

Γεννηθήκαμε στη γη, στο κάτω κάτω της γραφής, το φεγγάρι είναι μια τελεία, ο ήλιος είναι μια τελεία και η γη όπου ζούμε είναι κι αυτή μία τελεία. Επιπλέον μπορείς να βρεις σε αυτά έναν μυστηριώδη κόσμο και μέσα από αυτά ήθελα να βρω μια φιλοσοφία για τη ζωή

Yayoi Kusama

Όσον αφορά την έκθεση «Gleaming Lights of the Souls» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης της Yayoi Kusama, καθώς κατασκευάζει δωμάτια καθρέφτες (mirror rooms) από το 1963. Αναλύοντας το συγκεκριμένο έργο μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως πρόκειται για μια μορφή έκφρασης ταυτόχρονα των συναισθημάτων και της άποψης της καλλιτέχνιδας για τον κόσμο. Όπως λέει και η ίδια όταν δημιουργεί απορροφάται εντελώς από τη δουλειά της και ολοκληρώνει το έργο της σχεδόν μηχανικά. Επιπλέον, υποστηρίζει πως η  σημαντικότερη στιγμή για την ίδια είναι όταν ρίχνει η ίδια μια ματιά στο όραμά της. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι και τα δωμάτια-καθρέφτες στα οποία πέρα από τις λάμπες που αντανακλώνται στο νερό, αντικατοπτρίζεται και η εικόνα της Kusama για το σύμπαν. Εξ άλλου, όπως υποστηρίζει και η ίδια, ζούμε σε ένα κόσμο αποτελούμενο από τελείες.

You may also like

Featured

Με όπλο ένα Roll On

Πολλές είναι οι συνέργειες των αιθέριων ελαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Art