Δεν είμαι σίγουρη για το πόσες από μας έχουμε βάλει καλά στο μυαλό μας ότι ήλιος σημαίνει γερασμένο πρόσωπο (και μπούστο και μπράτσα και και…). Κι αν δεν είναι φέτος θα είναι του χρόνου γιατί η δράση του ήλιου είναι προσθετική. Όσο περνά ο καιρός, οι περισσότερες από μας είτε βλέπουμε ρυτίδες να σχηματίζονται και να βαθαίνουν είτε δυσχρωματώσεις και πανάδες να εμφανίζονται.

Διαβάστε απ’ ευθείας τα Tips and Tricks

Zημιές που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα

Φωτογήρανση: Η πρόωρη γήρανση του δέρματος, το οποίο χάνει τη σφριγηλότητά του και γίνεται τραχύ με βαθιές, έντονες ρυτίδες.

Πανάδες (χλόασμα – μέλασμα): Κηλίδες μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, ανοιχτού έως πολύ σκούρου καφέ χρώματος. Εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες, καθώς μπορεί να εμπλέκονται και ορμονικά αίτια και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο.

Ηλιακό έγκαυμα: Παρουσιάζεται συχνότερα στα ανοιχτόχρωμα δέρματα. Αρχικά εμφανίζεται με κοκκίνισμα, στη συνέχεια γίνεται πιο έντονο εξάνθημα με παρουσία φυσαλίδων. Σε νεαρές ηλικίες, θεωρείται παράγων προδιάθεσης πρόκλησης κακοήθους μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

Φωτοδερματίτιδα: Έντονο κνησμώδες εξάνθημα, που προκαλείται από χημικές ουσίες που περιέχονται σε διάφορα καλλυντικά ή χρήση αρωμάτων στο δέρμα που στη συνέχεια εκτίθεται στον ήλιο.

Ύποπτοι σπίλοι (ελιές): Νέοι ή μετάλλαξη παλαιότερων. Καλό είναι να κάνουμε συχνό αυτοέλεγχο.

Ακτινικές υπερκερατώσεις: Κοκκινωπές βλάβες με κεντρικό λέπι. Εμφανίζονται στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες, όπως το κεφάλι και το πρόσωπο, κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες.

Η μόνη λύση είναι η σωστή εφαρμογή αντηλιακού, 20 με 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, έτσι ώστε να έχει τον χρόνο να αποδώσει. Προσοχή δεν το βάζουμε μόνον όταν πάμε στην παραλία, αλλά για οποιοδήποτε λόγο βγαίνουμε από το σπίτι μας, όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα, οπότε πρέπει να το βάζουμε ακόμα και υπό σκιά, κάτω από την ομπρέλα, ακόμη και όταν έχει συννεφιά. Ανανέωση του αντηλιακού μας γίνεται περίπου ανά δύο ώρες. Αν όμως ιδρώσουμε ή κολυμπήσουμε αρκετή ώρα, πρέπει να το ανανεώσουμε νωρίτερα. Μην ξεχνάμε ιδιαιτέρως τις ευαίσθητες περιοχές (αφτιά, μύτη, κεφάλι στην ανδρική καράφλα).

Βασικές έννοιες

Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που προσδιορίζει το χρώμα του δέρματός μας, αλλά και μας προστατεύει από την ακτινοβολία. Η παραγωγή της μελανίνης διεγείρεται από τον ήλιο και με τη σειρά της απορροφά ακτινοβολία. Όμως η παραγωγή μελανίνης δεν αρκεί για να μας προστατέψει επαρκώς. Για αυτό χρειαζόμαστε τα αντηλιακά.

Ο φωτότυπος είναι το χρώμα δέρματος. Συμβολίζεται με αριθμούς από το 1 (για το πολύ ανοιχτό χρώμα) έως το 6 (μαύρο χρώμα).

Ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor) αφορά το δείκτη προστασίας που προσφέρει το αντηλιακό. Για παράδειγμα εάν το δέρμα κοκκινίζει σε 20’, η χρήση αντηλιακού με SPF30 αποτρέπει το κοκκίνισμα 30 φορές περισσότερο.

Είδη αντηλιακών

Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα, έχουν βάση τον άνθρακα, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία· τη μετατρέπουν σε υπέρυθρη και στη συνέχεια την απελευθερώνουν ως θερμότητα.

Χαρακτηριστικά:

 • Δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Έχουν λεπτόρρευστη σύσταση και απλώνονται εύκολα.
 • Η δομή τους επιτρέπει να προστεθούν και άλλοι ωφέλιμοι παράγοντες (αντιγηραντικά συστατικά, χρώμα κ.λπ.).
 • Δρουν σε 20’-30’.
 • Πιθανόν να φράξουν τους πόρους, άρα δεν ενδείκνυνται για λιπαρά δέρματα.
 • Σε ιδιαίτερα ευαίσθητα δέρματα, μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ερεθισμό.

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις, ορυκτής προέλευσης (οξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου). Στις περισσότερες συσκευασίες θα δείτε την ένδειξη mineral, αλλιώς πρόκειται για χημικό.

Χαρακτηριστικά:

 • Παρέχουν προστασία ευρέος φάσματος UVA-UVB.
 • Μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα άμεσα, χωρίς να περιμένουμε τα 20 λεπτά.
 • Είναι φιλικά με το δέρμα.
 • Αφήνουν μια δυσάρεστη λευκή επίστρωση.
 • Λόγω της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται δύσκολα. Επίσης τρίβονται, φεύγουν ευκολότερα με τον ιδρώτα και το νερό, άρα χρειάζεται πιο συχνή εφαρμογή.
 • Κάποιες συνθέσεις, κυρίως εκείνες που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.
 • Είναι καλύτερο να μην τα χρησιμοποιούμε με την μορφή σπρέι καθώς μπορεί να τα εισπνεύσουμε.

Σε ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα με μη ανεκτική επιδερμίδα σε χημικά φίλτρα και σε βρέφη είναι προτιμότερη η επιλογή αντηλιακών με 100% φυσικά φίλτρα.

Μορφές αντηλιακών

Κρέμες: Τις προτιμούν οι γυναίκες, κυρίως για το πρόσωπο, ιδίως όταν συνδυάζονται με ενυδατικά ή/και-αντιγηραντικά στοιχεία ή ακόμα και με χρώμα.

Λοσιόν και σπρέι: Πιο εύχρηστα στους άνδρες και τα παιδιά. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου ένα κουταλάκι γλυκού λοσιόν για κάθε χέρι και πόδι, ένα για αυχένα, πρόσωπο και αφτιά, δύο κουταλιές σούπας για το υπόλοιπο σώμα. Όσον αφορά τα σπρέι, καλό είναι να κρατάμε το στόμιο κοντά στο δέρμα, ψεκάζοντας περίπου 30 γραμμάρια, κάνοντας σωστή επάλειψη και άπλωμα του προϊόντος.

Στικ: Βολικά για μάτια και χείλη. Για καλύτερη εφαρμογή, το στικ καλό είναι να περνά περίπου τέσσερις φορές από τα σημεία που θέλουμε να προστατέψουμε.

Tips and Tricks

Δεν ξεχνάμε να «ντεμακιγιάρουμε» το αντηλιακό. Δεν είναι μια υδατική κρεμα που μπορούμε να την αφήσουμε πάνω του όλη την νύχτα. Στο τέλος της ημέρας, ακόμα κι αν δεν έχουμε βάλει κάτι άλλο, ακομα κι αν το αντηλιακό μας δεν έχει χρώμα πρέπει να κάνουμε τον καθαρισμό μας.

Όσο κι αν επιμένουν οι φίλες μας, η αντηλιακή κρέμα με χρώμα δεν αντικαθιστά το foundation. Το χρώμα της, ειδικά στα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα είναι για να μας γλυτώσει από τον «στόκο» της ασπρίλας των αντηλιακών με φυσικά φίλτρα και στην καλύτερη των περιπτώσεων να κάνει την υφή του δέρματος περισσότερο ομοιόμορφη. H κατάσταση είναι όμως δύσκολη. Πώς να φορέσεις υδατική, αντηλιακή και foundation; Πήρα την ιδέα από την Μπόμπι Μπράουν (την ίδια όχι την μάρκα) η οποία στη διάσημη Masterclass της επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι σύγχρονες πολυάσχολες γυναίκες πρέπει να μειώνουν όσο γίνεται τον αριθμό των προϊόντων που χρησιμοποιούν.

Για το καλοκαίρι η ιδανική λύση είναι μια ενυδατική αντηλιακή, στην οποία προσθέτουμε μια σταγόνα από το καλοκαιρινό μας χρώμα foundation και την απλώνουμε με το πινέλο του μακιγιάζ. Προσοχή στα σημάδια αφυδάτωσης στο δέρμα, πιθανόν κάποια στιγμή να χρειαστεί να προσθέσουμε και την υδατική μας. Για λιπαρά δέρματα προτιμούμε αντηλιακή κρέμα με φυσικά φίλτρα.

Για τον χειμώνα μπορούμε να επιλέξουμε υδατική + foundation με δείκτη προστασίας ή εάν δεν χρησιμοποιούμε foundation υδατική + αντηλιακή με χρώμα (για την υφή κυρίως). Κι αυτό γιατί τον χειμώνα η ενυδάτωση είναι πολύ πιο σημαντική καθώς στις περισσότερες από εμάς το δέρμα «σκάει» με το κρύο.

Προτάσεις*:

To Can’t Stop Won’t Stop της NYX είναι ένα foundation με μεγάλη κάλυψη και μια σταγόνα φτάνει για να μεταμορφώσει την αντηλιακή κρέμα χωρίς να την βαρύνει. Απλώνουμε με πινέλο.

Εμείς χρησιμοποιήσαμε την απόχρωση Golden για ουδέτερο τόνο μεσαίου/σκούρου δέρματος.

Παρ’ όλο που περιέχει 73.6% φυσικά συστατικά οι οδηγίες μας ζητούν εφαρμογή 30′ πριν την έκθεση στον ήλιο (συνιστώμενη ποσότητα 1/3 κουταλάκι γλυκού). Το αποτέλεσμά της είναι πραγματικά ματ και στην δοκιμή δεν προκάλεσε καθόλου λιπαρότητα. Επιλέξαμε το SPF30. Το μεγαλύτερο δεν έχει νόημα αφού έτσι κι αλλιώς σε 2 ώρες θα πρέπει να ξαναβάλουμε. Σύμφωνα με την περιγραφή αποτρέπει την φωτογήρανση (λογικό αφού είναι αντηλιακό), βοηθά στην μείωση των πανάδων και απαλύνει την εμφάνιση των ρυτίδων.

Δοκιμάσαμε το αντηλιακό με χρώμα SUN SCREEN COLOR VELVET FACE CREAM SPF 50+ και το βάλαμε στην τσάντα. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και σύμφωνα με την περιγραφή του προλαμβάνει τα σημάδια της φωτογήρανσης και προστατεύει από δυσχρωμίες που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο. Μας αρέσει πολύ που η εταιρεία σημειώνει ότι το προϊόν «δεν ανιχνεύεται στο θαλασσινό νερό, διαφυλάσσοντας το θαλάσσιο περιβάλλον».

Πώς ανανεώνουμε το αντηλιακό πάνω από το μακιγιάζ; Με ένα διάφανο αντηλιακό σε σπρέι που το έχουμε πάντα στην τσάντα.

Προτάσεις*:

Δροσερό mist προσώπου με SPF 50, με βάση το μεταλλικό νερό της Vichy. Λεπτόρρευστη μη λιπαρή υφή, ταιριάζει ιδανικά πάνω από το μακιγιάζ.

Δεν ξεχνάμε και το αντηλιακό μαλλιών. Επιλέξτε μια ανάλαφρη μορφή που δεν επηρεάζει ούτε τα ξηρά μαλλιά ούτε τα λιπαρά (αποφύγετε τα λάδια). Απαραίτητο για τα βαμμένα μαλλιά ώστε να μην θαμπώσει το χρώμα τους.

Προτάσεις*:

All time classic, το αγαπάμε για το υπέροχο άρωμα (όλοι το συγχέουν με δροσερό eau de toilette). Ταιριάζει σε στεγνά ή και νωπά μαλλιά.

Καλό καλοκαίρι και προσοχή στον ήλιο, λέμε όχι στις ρυτίδες, λέμε όχι στις πανάδες, λέμε όχι στα εξανθήματα.

*Disclaimer: Όλα τα προϊόντα που αναφέρονται έχουν αγοραστεί από εμάς κι έχουν δοκιμαστεί σε ώριμα δέρματα. Σε περίπτωση που υπάρχει affiliate link ή εάν έχουν προέλθει από τις εταιρείες θα υπάρχει διαφορετικό disclaimer. Δεν δημοσιεύουμε διαφημιστικά κείμενα. Είναι δέσμευσή μας και ένα από τα στοιχεία που κάνουν το Aromatikon να ξεχωρίζει.

You may also like

Featured

Με όπλο ένα Roll On

Πολλές είναι οι συνέργειες των αιθέριων ελαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Beauty