Η έκθεση «Fast Fashion: The Dark Sides of Fashion» (Γρήγορη Μόδα: Οι Σκοτεινές Πλευρές της Μόδας) σχεδιάστηκε από το Μουσείο Τεχνών και Χειροτεχνίας του Αμβούργου (Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg) και θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο μέχρι τις 2 Αυγούστου 2020 (μέχρι νεωτέρας). Εξετάζει με κριτικό πνεύμα τις συνέπειες της κατανάλωσης στη μόδα για τους παραγωγούς της και το περιβάλλον. Ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αναστοχαστούν την καταναλωτική τους συμπεριφορά και να εμπλακούν στο αποτέλεσμά της.

Προτάσεις για μετά την κρίση

Για την παραγωγή ενός βαμβακερού t-shirt καταναλώνονται 2700 λίτρα νερού, τα οποία συχνά καταλήγουν να μεταφέρουν τοξικούς ρύπους στα ποτάμια μετά τη χρήση τους για τη βαφή. Οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές υφίστανται τις συνέπειες μόνιμης ρύπανσης του περιβάλλοντος και μολυσμένων υπόγειων υδάτων. Στις χώρες αυτές οι γυναίκες κερδίζουν τα προς το ζην ως εργάτριες στη βιομηχανία ενδυμάτων. Αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών χαρακτηρίζει τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές των γυναικών άδικες. Πώς είναι δυνατόν ένα T-shirt να κοστίζει λιγότερο από έναν καπουτσίνο;

Ραφή Jeans στο Σέμαρανγκ της Ινδονησίας, 2018 © M. Fuchs

Η ενότητα της έκθεσης fast fashion εξηγεί πώς λειτουργεί η παγκόσμια βιομηχανία ταχείας μόδας και πώς είναι διασυνδεδεμένοι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Η ενότητα slow fashion παρέχει πληροφορίες για τις εκθέσεις μόδας στο Βερολίνο, όπως η Neonyt, στην οποία δημιουργικά μυαλά και σχεδιαστές μόδας καθορίζουν τάσεις και αναπτύσσουν καινοτόμες προσεγγίσεις και υλικά, ενώ επιδιώκουν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς στη βιομηχανία.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Art