Σε μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Christian Dior: Designer of Dreams» μας ξεναγεί το ντοκιμαντέρ που ο Οίκος Dior διαθέτει πλέον στο διαδίκτυο. Η αρχική έκθεση με τίτλο «Christian Dior: Couturier du Reve»- φιλοξενήθηκε στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι, από το 2017 έως το 2018 και, τον επόμενο χρόνο, μέχρι τις 14 Ιουλίου μετακόμισε στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο.

Η έκθεση ιχνηλατεί την εξέλιξη του Christian Dior από το μεταπολεμικό Παρίσι έως τις μέρες μας και παρουσίασε 500 εκθέματα, με 200 δημιουργίες υψηλής ραπτικής, δίπλα σε αξεσουάρ, φωτογραφίες μόδας, αρώματα, αυθεντικά μεϊκάπ, εικονογραφήσεις και περιοδικά.

Η επιμελήτρια μοντέρνων υφασμάτων και μόδας, Οριόλ Κάλεν, επανασχεδίασε την έκθεση για το Victoria and Albert Museum ώστε να περιλάβει τμήμα αφιερωμένο στη μεγάλη συγγένεια του Κριστιάν Ντιόρ με το Λονδίνο, τον τόπο της πρώτης επίδειξης μόδας του, στο ξενοδοχείο Savoy, το 1950.

Ο Ντιόρ επέμενε: «Αγαπώ τις αγγλικές παραδόσεις, τους αγγλικούς καλούς τρόπους, την αγγλική αρχιτεκτονική. Αγαπώ ακόμη και την αγγλική κουζίνα». Ανάμεσα στις πελάτισσές του στη Γηραιά Αλβιόνα ήταν η συγγραφέας Νάνσι Μίτφορντ ενώ τα σόου του αποτελούσαν κοινωνικά γεγονότα, και παρουσιάζονταν όχι σε απλές πασαρέλες αλλά σε παλάτια σαν το Μπλένιμ στο Οξφορντσάιρ, που αποτελεί την έδρα των Δουκών του Μάρλμπορο αλλά και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Christian Dior

Η έκθεση ιχνηλατεί την ιστορία 

Διαρθρωμένη σε έξι τμήματα, η έκθεση ιχνηλατεί την ιστορία και την επίδραση του ίδιου του Christian Dior αλλά και των έξι διευθυντών δημιουργικού που τον διαδέχτηκαν στον γαλλικό οίκο. Ξεκινά από τα πρώτα βήματά του ταλαντούχου μόδιστρου, τα ενδύματα που εμπνεύστηκε από την Μπελ Επόκ και επιδεικνύονται δημιουργίες που φορέθηκαν από την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Αγγλίας, τη χορεύτρια μπαλέτου Μαργκότ Φοντέιν και την ηθοποιό Τζένιφερ Λόρενς.

Ο Κριστιάν Ντιόρ με το μοντέλο Συλβί το 1948. Courtesy of Christian Dior

Ειδική φροντίδα επιφυλάχθηκε για το φόρεμα το οποίο ο Γάλλος μόδιστρος ετοίμασε για τα 21α γενέθλια της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, το φόρεμα με τα διαμάντια που απαθανάτισε στην περίφημη φωτογραφία του ο Σέσιλ Μπίτον. Η Πριγκίπισσα είχε δωρίσει την τουαλέτα στο Museum of London το 1968, και τώρα αποκαταστάθηκε πλήρως για την έκθεση.

Η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα (1930-2002), Λονδίνο 1951. © Cecil Beaton, Victoria and Albert Museum, London

Η έκθεση «Dior: Σχεδιαστής των Ονείρων» είναι θεματικά δομημένη, κάθε αίθουσα εστιάζει σε διαφορετικές πλευρές του οίκου μόδας. Υπάρχει και αίθουσα στην οποία εξερευνάται η γοητεία που ασκούσαν οι κήποι πάνω στον Κριστιάν Ντιόρ. Και άλλη μία, αφιερωμένη στο ατελιέ του οίκου Dior. Σε άλλη αίθουσα, δίπλα στις δημιουργίες εκτίθενται επίσης γάντια από τον οίκο δερμάτινων αξεσουάρ Dents, πλεκτά από τη φίρμα Lyle & Scott και δημιουργήματα των κοσμηματοπωλών στο Mitchel Maer, όλοι τους, οίκοι με τους οποίους συνεργαζόταν τακτικά ο Κριστιάν Ντιόρ.

Κρυστάλλινο μπουκάλι Baccarat σχεδιασμένο από τον Ντιόρ για το άρωμα Diorissimo, 1956.
Photo © Laziz Hamani. Christian Dior Parfums collection

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Art