Ο Ματιέ Ρικάρ είναι Γάλλος συγγραφέας, φωτογράφος, μεταφραστής και… βουδιστής μοναχός στο μοναστήρι Σέτσεν στο Νεπάλ. Και είναι ο «πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο».

Το 1972, ο Ματιέ Ρικάρ, γιος του φιλοσόφου και ακαδημαϊκού Ζαν-Φρανσουά Ρεβέλ, πήρε το διδακτορικό του στην μοριακή γενετική από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι αλλά λίγο αργότερα αποφάσισε να βρει την ευτυχία. Και την βρήκε προσφέροντας στους άλλους. Ίδρυσε την ΜΚΟ Karuna-Shechen που ασκεί ανθρωπιστικό έργο στο Νεπάλ. Από το 1989 είναι ο μεταφραστής για τα γαλλικά του 14ου Δαλάι Λάμα.

Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Ματιέ Ρικάρ μίλησε στην διοργάνωση TED2004. Την ομιλία του, με τίτλο «Οι συνήθειες της ευτυχίας», έχουν δει μέχρι σήμερα πάνω από 9,5 εκ. άνθρωποι και μόλις διαπιστώσαμε ότι έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Προσπαθώντας να μας δώσει τον ορισμό της ευτυχίας μας λέει:

Επειδή η ευτυχία είναι τόσο ασαφής λέξη, ας πούμε για την ευημερία. Νομίζω ότι ο καλύτερος ορισμός, σύμφωνα με τη Βουδιστική άποψη, είναι ότι η ευημερία δεν είναι απλά μία ευχάριστη αίσθηση. Είναι μία βαθιά αίσθηση γαλήνης και πληρότητας, μία κατάσταση η οποία διεισδύει σε όλες τις συναισθηματικές καταστάσεις και σε όλες τις χαρές και λύπες που έρχονται στο δρόμο μας

Matthieu Ricard

Λύπες; Και όμως, ναι! Και αυτές.

Μια τρυφερή, πρωτότυπη και αστεία παρουσίαση που μπορεί να μας φέρει ένα βήμα κοντύτερα στην πολυπόθητη ευτυχία.

You may also like

Featured

Με όπλο ένα Roll On

Πολλές είναι οι συνέργειες των αιθέριων ελαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Featured