Είναι το μεγάλο ερώτημα μετά τα ψώνια, εάν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κορονοϊό από φρούτα και λαχανικά. Κατ’ αρχήν εάν σκοπεύουμε να τα μαγειρέψουμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όσο για τα ωμά, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι απαραίτητο ένα ζώο ή ένας άνθρωπος για να μεταφέρει τον ιό.

ΩΟ ΕΦΕΤ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, είναι ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί. Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αν κάποιος θέλει να είναι πιο σχολαστικός: Επειδή ο SARS-CoV-2 προέρχεται από μια οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό. Όπως όμως έχει ήδη επισημανθεί, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών».

ΑΚαι φυσικά δεν χρησιμοποιούμε χλωρίνη ή Dettol ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό ή απολυμαντικό στα τρόφιμα. Όχι μόνο μπορεί να χαλάσει η γεύση τους αλλά κινδυνεύουμε από δηλητηρίαση

Αντίθετα δεν πρέπει να ξεχνάμε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, οι οποίες μάλιστα είναι αντικείμενα υψηλού κινδύνου. Τις καθαρίζουμε και τις αποθηκεύουμε χωριστά. Βάζουμε στο πλυντήριο της υφασμάτινες και τις νάιλον και περνάμε με απολυμαντικό όσες δεν πλένονται.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Gastronomy