Smell it!Νέες κυκλοφορίες

Un Jardin sur le Toit

Ένας κρυμμένος κήπος, στην καρδιά του Παρισιού. Ένα eau de toilette φρουτώδες, φυτικό, λουλουδάτο, για άντρες και γυναίκες

Χρονιά: 2011
Αρωματοποιός: Jean-Claude Ellena
Εταιρία: Hermès
Νότες: μήλο, αχλάδι, τριαντάφυλλο, πράσινο γρασίδι, βασιλικός, μανόλια και κομπόστ.
Σειρά: Jardins (Jardin en Méditerranée, Jardin sur le Nil, Jardin après le Mousson)

Ο Jean Claude Ellena με κατέπληξε και πάλι με ένα από τα πιο ποιητικά αρώματα της άνοιξης, που η εφήμερη παροδικότητά του μοιάζει να είναι το κύριο θέμα. Το «Un Jardin sur le Toit» είναι ο κρεμαστός κήπος πάνω από την μπουτίκ που έχει αρωματιστεί με «Kelly Calèche», όπου μόνο το ελαφρύτερο μόρια με μικρό μοριακό βάρος (οι πολύ πτητικοί φρουτώδεις εστέρες) μπορούν να φθάσουν. Σαν ένα ποίημα γραμμένο με την ελαφρότητα των νεφών, όπου τα φρέσκα χρώματα μιας ακουαρέλας αναμειγνύονται με τον αέρα, το «Un Jardin sur le Toit» μιλά για την τρυφερή ποιότητα των φρέσκων πράσινων φρούτων. Το άρωμα ξεκινά με μια έκρηξη πράσινης νότας όπου το μήλο και το αχλάδι αναμιγνύονται με την οσμή του χόρτου, του λεμονιού και του γκρέιπφρουτ μέσω ενός πολύ απλού συνδυασμού μορίων.

Ο Jean Claude Ellena κατάφερε να πιάσει το εφήμερο άρωμα των πρώιμων ανοιξιάτικων ανθών της μανόλιας με την παράξενη νότα φρούτων που αποσυντίθενται, βοτάνων και τσαγιού. Αυτό το ασυνήθιστο άγγιγμα, κάτι σαν τη λιγότερο ελκυστική έκφανση του λουλουδιού, μεταμορφώνεται έξοχα από τον αρωματοποιό σε κάτι με πρωτοφανή ομορφιά, η οποία διαρκεί μόνο κάποια λεπτά. Η αφρώδης ποιότητα του αρώματος, μετά την σύντομη μετάβαση από τα προφανή φρέσκα φρούτα, υποδηλώνει την σαμπάνια και το λευκό κρασί. Η ντελικάτη νότα λίτσι, η αφρώδης πλευρά που δηλώνει τη ζύμωση του κρασιού, η όξινη φρεσκάδα του ροδιού και ορισμένες νότες τριαντάφυλλου βιολέτας, συμβάλλουν στο ασυνήθιστο αποτέλεσμα. Η επίγευση του αρώματος έχει την πίκρα του βετιβέρ και του ραβέντι τυλιγμένα σε μαλακό κρεμώδες musk και διάφανο γιασεμί, αλλά και μια πολύ αμυδρή μυρωδιά βρύων.

Σε αντίθεση με πρώτες δημιουργίες του για τον Hermès, ο Jean Claude Ellena δεν καινοτομεί πραγματικά για αυτό το όμορφο άρωμα, αναδιατάσσει απλά την ιστορία, όπως έκανε για το «Voyage».

Μου αρέσει η δημιουργία και οι πρώτες στιγμές της μυρωδιάς, αλλά θα ήθελα, επίσης, το «Un Jardin sur le Toit» να είχε περισσότερο χαρακτήρα, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώτου κήπου («Jardin en Méditerranée»), καθώς και πιο μεγάλη διάρκεια στο δέρμα. Μετά από λιγότερο από δύο ώρες, μια γενναιόδωρη δόση στο δέρμα μου γίνεται απλώς ο συνδυασμός δύο γνωστών μορίων , μια πολύ ελαφρά οσμή που θα μπορούσε να προέρχεται από οποιαδήποτε φθηνή κολώνια Roger & Gallet. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον αρωματοποιό θα ήταν να μετατρέψει τη διάρκεια των συνθέσεών του, από μερικά λεπτά σε μερικές ώρες. Τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στις νότες της κορυφής όταν υλοποιούνται πρωτότυπες ιδέες με συστατικά που διαθέτουν αντίθεση και προσωπικότητα. Η μυστική μου επιθυμία είναι να δούμε όλες αυτές τις ιδέες ενορχηστρωμένες με τον ίδιο τρόπο, όπως έκανε για το «Déclaration» και το «Terre d’Hermès», δύο πραγματικά αριστουργήματα.

Για μένα, το «Un Jardin sur le Toit», παρά την ποιητική αξία του και τη λεπτή φινέτσα του, εξακολουθεί να είναι ένα σκίτσο, μια όμορφη ιδέα όχι και ακριβώς ένα άρωμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Jean Claude Ellena δρα σαν να μας αρνείται τη χαρά να φοράμε ένα άρωμα. Κάποιος πρέπει να συγκρίνει τη διαφάνεια του, την ελαφρότητα και την κρυσταλλική φρεσκάδα με τα αρώματα της Mathilde Laurent. Σε όλες τις δημιουργίες της, αλλά κυρίως σε αυτές με τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα ή φρουτώδη θέματα, η αρωματοποιός του Cartier έχει καταφέρει έξοχα να δώσει ζωή στις ιδέες της και στη χαρά του αρώματος. Από αυτή την άποψη και για αυτό το είδος των αρωμάτων ξεπέρασε τον Jean Claude Ellena. Όταν φοράω τα αρώματα της, τα αισθάνομαι αλλά όταν φοράω τις ελαφρές δημιουργίες του Hermès είμαι πάντα απογοητευμένος από την εφήμερη ποιότητά τους. Κανείς δεν μπορεί να βάζει άρωμα κάθε 2 ώρες σε μια κοινωνία που διαμαρτύρεται για τα αρώματα και ονειρεύεται ένα μη αρωματισμένο χώρο εργασίας.

Πηγή : http://1000fragrances.blogspot.com/

Άλλες κριτικές:

http://poivrebleu.com/2011/03/01/hermes-un-jardin-sur-le-toit-jean-claude-ellena/

http://www.peredepierre.com/2011/03/un-jardin-sur-le-toit-hermes.html

http://olfactoriastravels.com/2011/04/04/applejuice-averted-hermes-un-jardin-sur-le-toit/

You may also like

Smell it!

Manisfesto

Εταιρεία Yves Saint Laurent Έτος κυκλοφορίας 2012 Αρωματοποιός: Anne Flipo – Loc Dong ...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Smell it!