Ο κήπος του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries στα γαλλικά) βρίσκεται ανάμεσα στο Λούβρο και την πλατεία Κονκόρντ. Σύμβολο των κήπων αλά γαλλικά, το αριστούργημα αυτό που γεννήθηκε από την συνάντηση της φύσης με τον πολιτισμό, αποτελεί επίσης ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο στην καρδιά του Παρισιού.
Είναι η Αικατερίνη των Μεδίκων, χήρα του βασιλιά Ερρίκου Β’ που δημιουργεί τον κήπο το 1564 ως συνέχεια του παλατιού του Κεραμεικού που κατασκευάζει τότε. Το 1664, την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ’ επιστρατεύεται ο περίφημος Αντρέ λε Νοτρ για να τον ξανασχεδιάσει ενώ την σύγχρονη εποχή είναι ο Πασκάλ Κριμπιέ και ο Λουί Μπενέκ που άφησαν το στίγμα τους στο πλαίσιο του σχεδίου «Μεγάλο Λούβρο», την ίδια εποχή που ο Ιεό Μινγκ Πέι σχεδίασε κι εγκατέστησε την γυάλινη πυραμίδα.
Ο κήπος ανήκει σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου και στα 23 εκτάριά του απασχολεί 17 κηπουρούς. Κατ’ αρχήν επέκταση του ανακτόρου του Λούβρου, υπήρξε ένας από τους πρώτους κήπους που άνοιξε στο κοινό μετά την επανάσταση, τον 18ο αιώνα. Το όνομά του προέρχεται από τους καλλιτέχνες και τους τεχνίτες που έβρισκαν εκεί καταφύγιο, κυρίως τους κεραμίστες, από τους οποίους πήρε και το όνομά του.
Ιστορικό μνημείο από το 1914, το 1991 χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Ανάμεσα στις πηγές και τα συντριβάνια, τις αλέες του κοσμούν πάνω από 40 αγάλματα με υπογραφές όπως του Αυγούστου Ροντέν, του Χένρι Μουρ, του Ζαν Ντυμπυφέ, της Λουίζ Μπουρζουά, του Τζιουζέπε Πενόνε.
Σήμερα ο οίκος Dior, δεσμεύεται απέναντι στο Λούβρο να χρηματοδοτήσει διαφορετικά σχέδια μέχρι το 2024 ώστε να συντηρήσει την αίγλη και τον ιστορικό πλούτο, αυτού του μοναδικού τόπου, ο οποίος κάθε χρόνο υποδέχεται 14 εκ. επισκέπτες.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο με το άνοιγμα του βορειοανατολικού δενδρώνα, επιφάνειας 3.000 τμ, φυτεύοντας 116 δέντρα τεσσάρων διαφορετικών ειδών, ο οποίος θα συμβάλλει στην διατήρηση της βιοποικιλότητας του Παρισιού.
Ο οίκος επιθυμεί να συμβολίσει ότι περισσότερο από ποτέ ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τα οικοσυστήματα του αύριο, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για πολιτιστικά.