Για να δοκιμάσουμε ένα άρωμα το ψεκάζουμε στο εσωτερικό του καρπού (κατά προτίμηση για να δούμε πώς δένει με το δέρμα) ή πάνω σ’ ένα χαρτί. Το φέρνουμε 10-15 εκ. κάτω από τη μύτη μας κάνοντας μερικούς κύκλους για να βοηθήσουμε τα πτητικά μόρια να έρθουν σ’ επαφή με τον αέρα. Μυρίζουμε πρώτα με το ένα ρουθούνι βαθιά, αφήνοντας το άρωμα να κατέβει στα πνευμόνια και μετά ν’ ανέβει στο κεφάλι. Όταν μυρίζουμε σωστά η μυρωδιά καταλήγει στον οισοφάγο, σαν επίγευση! Το ίδιο κάνουμε μετά από λίγο με το άλλο ρουθούνι και τέλος και με τα δύο. Αυτό που θα μυρίσουμε πρώτα είναι οι νότες της κορυφής, το άνοιγμα του αρώματος.
Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από 15-20 λεπτά, ώστε να νιώσουμε την εξέλιξη του αρώματος και τις νότες της καρδιάς.
Τα περισσότερα αρώματα χρειάζονται έως και μία ώρα για ν’ αναπτυχθούν πλήρως και να μπορέσουμε να μυρίσουμε και τις νότες της βάσης. Αυτό είναι και το τελικό άρωμα που θα κουβαλάμε επάνω μας ολόκληρη την ημέρα…