Πολλές μεγάλες εταιρείες πλέον (βλ. Google, Nike, NASA) προτείνουν στους υπαλλήλους τους να ξεκουράζονται στην διάρκεια της εργάσιμης ημέρας με μια σιέστα. Χρησιμοποιούν μάλιστα και ειδικά έξυπνα μηχανήματα τα «nap pods» που σε βοηθούν να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις, προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και θέση σώματος και τα οποία κοστίζουν γύρω στα 10.000 ευρώ το καθένα.

Τα πλεονεκτήματα της σιέστας είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό: ανακουφίζουν από το στρες, αυξάνουν την απόδοση στη συνέχεια, βοηθούν στην λειτουργία της καρδιάς, τονώνουν την μνήμη.

Η καλύτερη σιέστα είναι ένα μικρό διάστημα ύπνου 20-30 λεπτών, το οποίο μπορεί να μας ξεκουράσει πολύ περισσότερο από ένα πλήρη κύκλο ύπνου. Ένας κύκλος ξεκινά με «ελαφρύ» ύπνο (NREM) και συνεχίζει με βαθύ ύπνο (REM). Την νύχτα οι κύκλοι αυτοί, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, επαναλαμβάνονται. Ο βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία μας, είναι το διάστημα που το σώμα δημιουργεί αποθέματα ενέργειας, διοχετεύει περισσότερο αίμα στους μυς και φροντίζει να επιδιορθώνονται τυχών ζημιές στους ιστούς και τα κόκκαλα. Όμως το ξύπνημα από τον βαθύ ύπνο είναι δυσκολότερο και δεν επιτρέπει να ξαναρχίσουμε τις δραστηριότητές μας άμεσα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο η σιέστα να διαρκεί όσο και το στάδιο του ελαφρύ ύπνου.

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για μια τέλεια Power σιέστα. Μην ξεχάσετε επίσης να αποδεσμεύσετε το σώμα σας από τα πολλά ρούχα αλλά και να σκεπαστείτε ελαφρά.

Η πιο αξιοπερίεργη συμβουλή που αλιεύσαμε ήταν να πιούμε καφέ αμέσως πριν την σιέστα. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αφού η καφεΐνη χρειάζεται 20-30 λεπτά για να επιδράσει, τότε η επήρειά της θ’ αρχίσει αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι είναι εξίσου η γεύση και το άρωμα του καφέ που μας ξυπνούν. Εγώ πολύ δύσκολα θα ξάπλωνα μετά από έναν εσπρέσο. Αλλά πάλι, όλα συνήθεια είναι. Και πρώτα απ’ όλα η σιέστα.

You may also like

Featured

Με όπλο ένα Roll On

Πολλές είναι οι συνέργειες των αιθέριων ελαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ...
Lifestyle

Πετάξτε τις λίστες!

Η Ρωσίδα ψυχολόγος Μπλούμα Ζεϊγκάρνικ ήταν η πρώτη που μελέτησε το φαινόμενο που αργότερα πήρε ...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.